ZIGZAG JASPER SMITS ABE BONNEMA 2020

ZigZag

  • Beeld: Jeroen Musch
  • Oplevering: 2019
  • Betonnen splitlevel woning met notenhouten trappenhuis
  • Zelfbouw
  • Wonen en werken

Locatie

Op de plek van de voormalige vee- en automarkt in Utrecht-Oost is een nieuwbouwwijk gebouwd. Aan de Noordkant van de wijk (bouwveld E) zijn zelfbouwkavels uitgegeven van verschillende breedtes variërend van 5.4 tot 8.4 meter. ZigZag heeft een beukmaat van 5.4 meter.

Stedebouw en plattegrond

Het bijzondere van deze zelfbouwkavels is dat zij enkel en alleen een voortuin hebben. Deze tuin ligt, al dan niet gescheiden door een schuur of werkruimte, direct aan de straat. Dit unieke stedenbouwkundige principe geeft aanleiding tot een andere plattegrond van de begane grond. De 13,5 meter diepe tuin geeft namelijk voldoende afstand tot de straat. Dit deed mij denken aan vroeger, toen ik, en vele leeftijdsgenoten met mij, achterom door de achtertuin hun ouderlijk huis binnenkwamen. Aan de achterkant van de woning was nooit een hal met een toilet en een meterkast, maar kwam je direct de woning binnen. Zo is dat bij de ZigZag ook. Het achterwege laten van de hal geeft bij een beukmaat van 5.4 meter of minder, een veel betere een leefbaardere plattegrond. Toilet, berging, trap en keuken liggen gecentreerd waardoor zowel aan de voor als achterzijde van de woning voldoende breedte ontstaat voor een eettafel of een zithoek.

Doorsnede

De betonnen splitlevel woning is in 8 vloeren verdeeld die gescheiden worden door een vide met zorgvuldig gedetailleerd houten trappenhuis. Deze vide voorziet in licht via overlopen en dakramen. Daarnaast geeft deze vide ook ruimte aan de verdiepingen. De gemeenschappelijke ruimtes zijn open gehouden om de winterzon naar binnen te halen en het warme zuiderlicht diep de woning in te laten schijnen. Het raam boven de vide zorgt in de zomer voor ‘warm’ licht op elke verdieping, ook aan de Noordkant.

De grote ramen van vloer tot plafond zorgen aan de Noordkant voor een prachtig uitzicht op het groen langs het water. De speelse route over de trappen in de vide die afgewisseld wordt slaapkamers en badkamer zijn er als ‘gestuukte’ blokken in geschoven, maakt nieuwsgierig. Het gebouw wordt hierdoor verrassend, licht en ruimtelijk aantrekkelijk.

Materialisatie

Het betonnen casco is volledig in het zicht gehouden. Daarin zijn strakke, eenvoudig vormgegeven volumes en elementen geplaatst. Deze interieuronderdelen (slaapkamers, kasten, trappen en keuken) zijn nauwkeurig en zorgvuldig gedetailleerd. Het rauwe beton en de vriendelijke interieuronderdelen versterken elkaar.

https://www.dearchitect.nl/projecten/zigzag-huis-in-utrecht-door-jasper-smits-architectuur

Doorsnede Zigzag jasper smits ZIGZAG JASPER SMITS ARCHITECT GEVEL ZIGZAG JASPER SMITS ARCHITECT 2 ZIGZAG JASPER SMITS ARCHITECT 8 ZIGZAG JASPER SMITS ARCHITECT 10 ZIGZAG JASPER SMITS 15 ZIGZAG JASPER SMITS ARCHITECT 6 ZIGZAG JASPER SMITS ARCHITECT